Versinox. De norm in RVS buizen

De meerwaarde van verpakkingen voor RVS buizen

houten kist verpakking

Niet voor het eerst zullen verpakkingen als sluitpost van een order of project worden gezien. Maar is dat wel terecht? De keuze voor de juiste verpakking kan veel ellende en kosten voorkomen, zo ook bij RVS buizen. Veel mensen beseffen helaas onvoldoende dat de verpakking voor buizen een cruciale factor is bij het nastreven van kwaliteit, kostenreductie en milieudoelstellingen. De kosten voor verpakkingen en transport bedragen zo’n 3-5% van de totale prijs bij buizenorders. Normen voor het verpakken van buizen zijn er niet, dus welke keuze maakt u dan?

Soorten verpakkingen voor RVS buizen

Hoe langer de buis, hoe crucialer de degelijkheid van de gebruikte verpakking. Ook de wanddikte van de buis is een factor van belang. Hoe dunner de buis, hoe kwetsbaarder deze immers is bij transport en opslag. Bij grootverbruikers met veel transportbewegingen kan herbruikbaarheid een belangrijke rol spelen. De drie meestgebruikte verpakkingen bij RVS buizen zijn houten kratten, stalen kratten en houten kisten. Welke voor- en nadelen hebben ze?

Houten kratten

houten krat voor RVS buisDe houten krat is geschikt voor éénmalig gebruik, maar is na openen niet meer stapelbaar en biedt relatief weinig bescherming. Er worden meestal hefbandjes onder de buizen aangebracht, waardoor ze eenvoudig uit de krat te tillen zijn met een heftruck. Houten kratten worden overwegend gebruikt voor wegtransport binnen Europa. Het gebruik van kratten kent echter risico’s van transportschade zoals knikken, schuiven of deuken. Niet alle wegen zijn immers even strak en ook niet alle heftruckchauffeurs zijn zich bewust van de kwetsbaarheid van geleverde buizen. Ook hebben veel afnemers door ruimtegebrek de wens om te stapelen. Na openen bieden kratten echter geen stabiliteit meer, met alle veiligheids- en schaderisico’s van dien. Houten kratten zijn zeker voor dunwandige buizen ongeschikt.

Houten kisten

houten kist verpakking RVS buizenVoor dunwandige buizen worden houten kisten veelvuldig ingezet. De kisten bieden stabiliteit en zijn, ook na openen, uitstekend stapelbaar. In combinatie met omsluitende folie worden de buizen beschermd tegen transportschade, stof, vuil, roest en vochtintreding. Verstevigde houten kisten worden op lengte van de buis gemaakt en zijn bestendig genoeg om 2 à 3 leveringen mee te kunnen.

Stalen kratten

stalen kratten gestapeld en met buizenSpeciaal voor grootafnemers werden de stalen kratten ontwikkeld. Deze constructies blijven retourneerbaar en kunnen dus serieuze besparingen opleveren t.o.v. houten kisten of kratten. De lengtes zijn per levering variabel te maken door het koppelen van segmenten. De rubberen bekleding van het frame biedt, in combinatie met omsluitende folie, uitstekende mogelijkheden om de kwaliteit van de buizen te garanderen en te kunnen stapelen. Vanzelfsprekend biedt deze oplossing ook een milieuvoordeel omdat er geen hout voor gebruikt wordt.

Bij Versinox doen we op verpakkingsgebied geen concessies en kiezen we altijd voor de best passende optie voor uw order of project. Het risico voor schade begint meestal bij het lossen van de buizen en het grootste risico ligt dan bij de klant. Dit levert altijd discussie op, maar vaak dient ook een nalevering georganiseerd te worden. En naast een prijsverschil betekent dat meestal ook de nodige vertraging. De keuze voor de juiste kist of krat biedt dus altijd meerwaarde bij transport, handling en opslag! Twijfelt u voor uw eigen leveringen? We adviseren u graag.


Deel dit artikel op:

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Contactgegevens:

  • Slibbroek 46a
  • 5081 NS  Hilvarenbeek
  • T: +31(0)13 5308410
  • E: info@versinox.nl

Volg ons op: