Versinox. De norm in RVS buizen

Titaangestabiliseerde kwaliteit RVS buis graag. Of niet…?

corrosie sterk katrol

Zoals de benaming al doet vermoeden, betreft deze kwaliteit een RVS buis die door middel van titaan gestabiliseerd is. De titaantoevoeging zorgt ervoor dat de uitscheiding van chroomcarbides, die ontstaat bij de gloeiing van RVS buizen bij 550-700°C, wordt vermeden. Deze vorming en uitscheiding van chroomcarbides leidt tot vermindering van de corrosiebestendigheid van het materiaal en uiteindelijk tot interkristallijne corrosie. Dat is geweldig zult u denken.

Verminderde corrosiebestendigheid in de lasnaad
Maar een wat minder bekend fenomeen van deze kwaliteit is echter dat het titaan zich verbindt met koolstof en stikstof in het materiaal. En deze verbinding is helaas niet homogeen verdeeld over het stripmateriaal. De titaanverbinding kan leiden tot oxidevlekken (ook wel titaanvlekken) in de laszone bij een Tig/Laser lasverbinding. En een ophoping in de laszone tijdens het lassen heeft  nadelige gevolgen voor de corrosiebestendigheid van de lasnaad ten opzichte van het basismateriaal!

Laag-koolstofhoudend als goed alternatief
Een belangrijk alternatief voor de titaangestabiliseerde kwaliteiten zijn de zogenaamde laag-koolstofhoudende kwaliteiten, te weten Tp 304L / 1.4307 / 1.4306 voor 1.4541 en  316L / 1.4404 voor 1.4571. Door het zeer lage koolstofgehalte is de kans op vorming en uitscheiding van chroomcarbides minimaal. De moderne hoogovens hebben tegenwoordig ook geen enkele moeite meer met de productie van laag-koolstofhoudende materialen, in tegenstelling tot de jaren ‘50-‘60 van de vorige eeuw.

Enkele andere voordelen van laag-koolstofhoudende kwaliteiten:

  • Betere verkrijgbaarheid;
  • Vaak goedkoper;
  • Betere verwerking voor wat betreft buigen, slijpen en polijsten.

Helaas zitten de titaangestabiliseerde kwaliteiten stevig gebakken in diverse specificaties van met name warmtewisselaarbuizen bij de grote chemische bedrijven en is dat lastig te doorbreken. Wij denken dat dit voor veel bedrijven een gemiste kans is. Mocht u twijfelen of laag-koolstofhoudende kwaliteit een alternatief is voor uw toepassing, dan zijn wij u graag van dienst met advies of technische ondersteuning.


Deel dit artikel op:

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

Contactgegevens:

  • Slibbroek 46a
  • 5081 NS  Hilvarenbeek
  • T: +31(0)13 5308410
  • E: info@versinox.nl

Volg ons op: